Hörhjälpmedel som eliminerar störande rumsljud

Utmaning

I undervisning och vid möten är det extra viktigt att du kan höra vad läraren och personer omkring dig säger. För barn och vuxna med nedsatt hörsel som använder hörselhjälpmedel orsakar störande rumsekon och bakgrundsljud ofta stora problem. Comfort Audio har därför utvecklat ett system som filtrerar bort störande ljud och gör talet tydligare innan det når hörapparaten eller hörselimplantatet. Vårt uppdrag var att ta fram en ytterst liten och mycket strömsnål radiomottagare med god känslighet även i stora hörsalar och som är diskret monterad direkt i en hörapparat eller ett implantat.

Lösningen

Inledningsvis fokuserade vi på hela systemarkitekturen – hur de olika enheterna bäst ska kommunicera med varandra samt vilka frekvensband och kodalgoritmer som är lämpligast för optimal systemprestanda. Vi hjälpte Comfort Audio från grunden och med våra olika specialkompetenser inom radiosystem och miniatyrisering utvecklade vi en kundspecifik ASIC-lösning (IC-krets) och även en specialanpassad antennkonstruktion. För att säkerställa funktion och optimera prestanda genomförde vi tester i vårt Testcenter för EMC- och radioprovning, samt antennmätning.

Resultat

Världens minsta radiomottagare som kopplas till och spänningsförsörjs av ett hörhjälpmedel lanserades 2012. Den diskreta mottagaren kopplas digitalt in i hörapparaten eller implantatet och ger användaren ett klart och rent ljud som bättre förmedlar nyanser, tonen och känslor i rösten hos den som talar. Räckvidden är mer än tillräcklig, upp till 25 meter, och strömförbrukningen är bara några få 3 milliampere vid en volts matning, vilket är mycket bra i jämförelse med standardprodukter på marknaden. Det är också detta som möjliggör spänningsförsörjning direkt från hörapparatens lilla batteri.

Aktuella kompetenser: systemarkitektur, ASIC utveckling, trådlöst, antenn och miniatyrisering. Testcenter: radioprovning

Välkommen att kontakta oss:

Shortlink AB
Hamntorget 1, 2 tr.
SE-652 26 Karlstad Sweden

Tel: +46 (0)54-240 200

info@shortlink.se

Alla kontaktpersoner