Pillerkamera för endoskopi

Utmaning

En endoskopiundersökning är i regel mycket obehaglig då en tjock slang förs ner genom halsen för att ta invärtes fotografier. Ett modernare och betydligt behagligare alternativ är endoskopi med hjälp av en liten pillerkamera. Inuti detta piller sitter en liten videokamera som trådlöst sänder ut bilder från hela mag- och tarmkanalen på sin långa resa genom kroppen. På detta sätt kan läkaren också se områden som inte ens är möjligt att se med traditionell endoskopi.

Utmaningen var dels att rymma all elektronik – d.v.s. en hel videokamera tillsammans med en radio, specialkonstruerad antenn samt ett litet batteri – i en så liten kapsel så att den kan sväljas, men också att med hög prestanda konstruera både kameraelektronik och radiodel väldigt strömsnålt. Bland annat var hög överföringshastighet ett grundläggande krav för att möjliggöra högupplösta bilder och hela produkten skulle klara sig på ett enda litet batteri hela resan genom kroppen. Trots ökade prestandakrav skulle konstruktionen ändå vara mer strömsnål än tidigare generationer. Denna för många omöjliga kravbild, är något som vi specialiserat oss på – här kommer vår långa erfarenhet och bitvis unika kompetens som bäst till sin rätt!

Lösning

Efter systemeringsfasen var det uppenbart att det enda sättet att realisera uppdraget, med önskad prestanda, var att konstruera en RF-ASIC med integrerad mikrokontroller. På så sätt kunde vi också minimera såväl strömförbrukning som fysisk storlek. Därtill krävdes en specialkonstruerad inbyggd antenn för att möjliggöra önskad överföringshastighet.

Resultat

Denna pillerkamera är nu marknadsledande och ersätter traditionell endoskopi som oftast upplevs väldigt plågsam av patienterna. Jämfört med övriga produkter på marknaden ger denna pillerkamera bäst bildkvalitet och tillförlitlighet. Den är också mindre än tidigare generationer av pillerkameror vilket gör den lättare att svälja för patienterna.

Aktuella kompetenser: Systemering, Trådlöst: Antennkonstruktion, RF-ASIC.

Välkommen att kontakta oss:

Shortlink AB
Hamntorget 1, 2 tr.
SE-652 26 Karlstad Sweden

Tel: +46 (0)54-240 200

info@shortlink.se

Alla kontaktpersoner